دانشمندان به 4 افسانه‌ی مشهور درباره‌ی بی‌خطر بودن رژیم غذایی فستینگ متناوب خاتمه دادند.

محققان دانشگاه ایلینویز شیکاگو چهار افسانه در مورد فستینگ متناوب را رد کردند: این فست‌های متعدد منجر به رژیم غذایی نامناسب، اختلال عادات غذایی (بدغذا شدن)، از دست دادن بیش از حد عضله یا مختل شدن هورمون های جنسی نمی‌شود. بر اساس نتایج مطالعات بالینی، هر دو روش غذا خوردن متناوب و غذا خوردن با مدت زمان محدود ایمن هستند.

در مقاله‌ای اخیر، محققان دانشگاه ایلینوی شیکاگو چهار باور غلط رایج در مورد ایمنی روزه‌داری متناوب را رد کرده‌اند.

این روزها فستینگ (یا همان رژیم روزه‌داری متناوب) به روشی رایج برای کاهش وزن بدون شمارش کالری تبدیل شده است و طیف وسیعی از تحقیقات نشان داده است که این نوع رژیم غذایی، بی‌خطر است. با این حال، باورهای متعددی درباره فستینگ در میان پزشکان، روزنامه‌نگاران و عموم مردم مورد توجه قرار گرفته‌اند که روزه یا رژیم فست متناوب می‌تواند منجر به تغذیه‌ی نامناسب یا از دست دادن توده عضلانی بدون چربی شده یا باعث اختلالات گوارشی و کاهش هورمون‌های جنسی شود.

در یک تفسیر جدید در مجله‌ی مشهور Nature Reviews Endocrinology، محققان UIC هر یک از این موارد را رد کردند. آن‌ها نتیجه‌گیری خود را بر اساس مطالعات بالینی، که برخی از آن‌ها را خود انجام داده و برخی دیگر توسط دیگران انجام شده است، استوار می‌کنند.

کریستا وارادی، نویسنده اصلی این مقاله، استاد حرکت‌شناسی و تغذیه در UIC می‌گوید: «من 20 سال است که در حال مطالعه فستینگ متناوب هستم و دائماً از من می‌پرسند که آیا این نوع از رژیم‌های غذایی بی‌خطر هستند یا خیر. «اطلاعات نادرست زیادی در میان عموم وجود دارد که مبتنی بر علم نیستند. آن‌ها فقط بر اساس نظر شخصی افراد مطرح شده‌اند.»

 

انواع و ایمنی رژیم فستینگ متناوب

دو نوع اصلی روزه‌داری / رژیم غذایی فستینگ متناوب وجود دارد: (1) غذا خوردن متناوب؛ که در آن، افراد، چند روز، مقدار بسیار کمی کالری مصرف می‌کنند و روزهای اندکی در میان آن‌ها که به طور آزادانه هر چه می‌خواهند می‌خورند؛  (2) در روش دوم با یک محدودیت زمانی آزاد برای غذا خوردن، افراد در یک بازه‌ی 4 تا 10 ساعته، هر روز آن چه را که می‌خواهند میل می‌کنند، سپس در بقیه‌ی ساعات روز هیچ غذایی نمی‌خورند. محققان به این نتیجه رسیدند که هر دو نوع این رژیم‌درمانی‌ها با وجود شایعات رایج علیه‌شان بی‌خطر هستند.

در این جا به نتیجه‌گیری آن‌ها نگاهی می‌اندازیم:

رژیم غذایی فست (هیچ چیز نخوردن) متناوب منجر به رژیم غذایی نامناسب نمی‌شود:

دانشمندان به مطالعاتی اشاره می‌کنند که نشان می‌دهد مصرف قند، چربی اشباع، کلسترول، فیبر، سدیم و کافئین در طول رژیم فستینگ، نسبت به قبل از آن تغییری نمی‌کند و درصد انرژی مصرف شده در کربوهیدرات‌ها، پروتئین‌ها و چربی‌ها نیز تغییر نمی‌کند.

برنامه‌ی غذایی فستینگ متناوب باعث اختلال در عادت غذایی نمی‌شود:

هیچ یک از مطالعات نشان نمی‌دهند که این رژیم باعث شده است شرکت‌کنندگان دچار اختلال خوردن شوند. با این حال، تمام مطالعات، شرکت‌کنندگانی را که سابقه اختلالات غذایی داشته‌اند، غربالگری کردند (از مطالعه‌ی خود حذف کرده‌اند). محققان می‌گویند کسانی که سابقه اختلالات عادت غذایی دارند نباید روزه‌داری یا رژیم غذایی فست متناوب را امتحان کنند. آن‌ها از پزشکان اطفال نیز می‌خواهند در صورت استفاده از این رژیم برای نوجوانان چاق نیز احتیاط کنند، زیرا این گروه در معرض خطر بالای ابتلا به اختلالات غذایی هستند.

روزه‌داری یا رژیم غذایی فستینگ متناوب باعث از دست دادن بیش از حد عضله نمی‌شود:

مطالعات نشان میدهند وقتی افراد، چه با فستینگ و چه با رژیم‌های غذایی دیگر، وزن خود را کاهش دهند، به یک مقدار توده عضلانی خالص را از دست می‌دهند. در هر دو مورد، تمرینات مقاومتی و افزایش مصرف پروتئین می‌تواند با از دست دادن عضلات بدون چربی مقابله کند.

روزه‌داری متناوب بر هورمون های جنسی تأثیر نمی گذارد:

به گفته محققان، به‌رغم نگرانی‌های موجود پیرامون قدرت باروری و میل جنسی، نه استروژن، نه تستوسترون و نه سایر هورمون‌های مرتبط تحت تأثیر روزه‌داری یا رژیم غذایی فستینگ قرار نمی‌گیرند.