مطالعه‌ای 20 ساله باوری غلط را درهم می‌شکند: مولتی‌ویتامین‌ها خطر مرگ را کاهش نمی‌دهند.

 

یک مطالعه‌ی 20 ساله روی 400,000 بزرگسال آمریکایی نشان داده است که استفاده‌ی منظم از مولتی‌ویتامین خطر مرگ‌ومیر را کاهش نمی‌دهد و اثربخشی مولتی‌ویتامین‌ها را در افزایش طول عمر به چالش می‌کشد.

نتایج یک مطالعه‌ی NIH که بیش از دو دهه داده‌ها و اطلاعات رژیم غذایی 390,124 بزرگسال سالم آمریکایی را به طور گسترده‌ای تجزیه و تحلیل کرده است، هیچ ارتباطی بین مصرف منظم مولتی‌ویتامین و کاهش خطر مرگ پیدا نکرد. این مطالعه که توسط محققان مؤسسه ملی سرطان مؤسسه ملی سلامت (NIH) انجام شده است، در 26 ژوئن 2024 در مجله‌ی JAMA Network Open منتشر شده است.

بسیاری از بزرگسالان در ایالات متحده‌ی آمریکا با امید به بهبود سلامت خود مولتی‌ویتامین مصرف می‌کنند. با این حال، مزایا و مضرات استفاده منظم از مولتی ویتامین هم‌چنان نامشخص است. مطالعات قبلی در مورد مصرف مولتی‌ویتامین و مرگ‌ومیر نتایج متفاوتی را به‌همراه داشته است و با زمان‌های کوتاه پی‌گیری محدود شده است.

برای بررسی عمیق‌تر رابطه بین مصرف منظم مولتی‌ویتامین‌ها و مرگ‌ومیر کلی و مرگ ناشی از بیماری‌های قلبی‌عروقی و سرطان، محققان داده‌های سه مطالعه آینده‌نگر (prospective) بزرگ و متنوع از لحاظ جغرافیایی را که در مجموع 390124 بزرگسال آمریکایی که بیش از 20 مورد تحت نظر قرار گرفتند، تجزیه و تحلیل کردند. شرکت‌کنندگانی که تحت این تجزیه‌وتحلیل قرار گرفته‌اند، به طور کلی سالم بودند، سابقه‌ی ابتلا به سرطان یا سایر بیماری‌های مزمن هم نداشتند.

تجزیه و تحلیل نتایج

از آن جایی که جمعیت مورد مطالعه بسیار بزرگ بود و این مطالعه شامل پی‌گیری‌های طولانی و اطلاعات گسترده در مورد عوامل جمعیت‌شناختی و سبک زندگی بوده است، محققان توانستند اثرات سوگیری‌های احتمالی را که ممکن است بر یافته‌های مطالعات دیگر تأثیر گذاشته باشد، کاهش دهند. به عنوان مثال، افرادی که از مولتی‌ویتامین‌ها استفاده می‌کنند ممکن است به طور کلی سبک زندگی سالم‌تری داشته باشند و افراد بیمار بهتر است مصرف مولتی‌ویتامین‌ها را افزایش دهند.

این تجزیه‌وتحلیل نشان داد افرادی که روزانه مولتی‌ویتامین مصرف می‌کردند، به هیچ وجه کم‌تر از افرادی که مولتی‌ویتامین مصرف نمی‌کردند، در معرض خطر مرگ به هر علتی قرار نداشتند. حتی هیچ تفاوتی هم در مرگ‌ومیر ناشی از سرطان، بیماری‌های قلبی یا بیماری‌های عروق مغزی نیز بین این دو دسته از افراد وجود نداشت. بهتر از بدانید که این نتایج برای عواملی مانند نژاد و قومیت، تحصیلات و کیفیت رژیم غذایی جداسازی شده بود.

محققان خاطرنشان کرده‌اند که باید در تحقیقی مجزا به ارزیابی رابطه بین استفاده از مولتی‌ویتامین و خطر مرگ در میان افرادی که کمبودهای تغذیه‌ای دارند و نیز تأثیر بالقوه‌ی استفاده منظم از مولتی‌ویتامین بر سایر شرایط سلامت که با افزایش سن مرتبط هستند، پرداخته شود.

مرجع: «مطالعه‌ی آینده‌نگر رابطه‌ی مصرف مولتیویتامین و خطر مرگ‌ومیر در 3 گروه مختلف در ایالات متحده‌ی آمریکا» توسط اریکا لافتفیلد، کیتلین پی‌اوکانل، کریستین سی. آبنت، بری آی. گرابارد، لیندا ام. لیائو، لورا ای. بین فریمن، جاناتان ان. هافمن، نیل دی. فریدمن و رشمی سین‌ها، 26 ژوئن 2024، مجله‌ی JAMA Network Open.